Via Calvaria

CSENDHEGYEK ÚTJA

A magyarországi Via Calvaria egy olyan – egyelőre – észak-dunántúli túraútvonal, amely 14, többségében német gyökerű település Kálvária-építményeit köti össze egymással. A Via Calvari- án útra kelők gyönyörű pannon tájakon, a Bakonyban és a Balaton-felvidék dombjain haladhatnak egyik kálváriától a másikig, útközben pedig elcsendesedésre alkalmas, lélekemelő helyeken ("csendhegyeken") időzhetnek el. Az elmúlt közel háromszáz évben emelt kálváriák kiemelkedő kulturális, természeti és épített örökséget képviselnek, amelyeket mindenképp érdemes felkeresnie azoknak, akik – a tömegturizmussal szemben – a helyi értékeken alapuló, a pannon táj hangulatába illeszkedő kulturális élményre vágynak. 
2023-ban, amikor Veszprém és a Balaton-régió Európa Kulturális Fővárosa, a "kálváriás" településeken 8 különleges program is várja a látogatókat.

A program honlapja és facebook oldalaBüszkék vagyunk rá, hogy a lókúti kálvária is része a Via Calvaria programnak. A 2023- ban 110 éves kálváriánk programjáról ITT lehet olvasni.

Szeretettel várunk minden elcsendesedni vágyót!

Bővebb információ és a túraútvonal a fenti linken található. 


PROGRAMOK A KÁLVÁRIÁN

2023

11:30 Ünnepi szentmise a kálvárián, amelynek zárásaként a lókúti Szent Mihály kórus és a helyi gyermekek énekelnek
12.30-tól Dezső Dóra versmondó és Szűcs Miklós népzenész "Isten tenyerén" című műsora Az előadás után Jungvirthné Bús Erzsébet hímzett házi oltár terítőiből nyílik kiállítás a kálvária alatti közösségi színtérben.
Az önkormányzat és az egyházközség közös agapéra várja a résztvevőket.

2024

Közművelődési Kerekasztalunk döntése szerint minden évben szeptember első vasárnapján KÁLVÁRIA ÜNNEPET tartunk.
2024- ben ez szeptember 1.
részletes program hamarosan