Vendégkönyv

Nekünk írták, rólunk írták / vélemények, tudósítások

Elindult Vágyi Heidi Lókútról szóló sorozat.
Január 9-én kerül adásba az első rész. A Dunán reggel 7:14-kor kezdődik az Unser Bildschirm, az első lókúti anyag a műsor végén lesz látható. Ismétlés aznap délután 13:59-kor lesz a Duna World-ön. Négy héten keresztül tart majd a sorozat, minden kedden ugyanabban az időben.

18:45- től:

21 perctől:


25:45- től:

26 perctől:

"Lókúton már rég nem elfeledettek az annak nevezett mesterségek" 


""Emese most már indul a buszod/Menj haza szépen, látszik, hogy tudod/Hogy meg vagy bolondulva/S holnap ne gyere újra, ne gyere újra" – olvasható a lókúti buszmegállóban lévő falvédőn."

Egy kis összegzés az Új Huta Lókút-Rossbrunn programról a HELLOVEB- en:


Büszkék vagyunk, hogy 110 éves kálváriánk része a Via Calvaria programnak. A szeptemberi ünneplésről a VEOL is beszámolt. 


Magasházi Julianna üvegművész augusztusban állította ki nálunk ékszereit Tiffany technikával készült lámpáit. Blogján írt rólunk.


"Miért pont Szent Mihály-nap? Minden falu legnagyobb ünnepe a búcsú. Ilyenkor hazatérnek a gyerekek, az unokák, együtt van a rokonság, találkoznak a barátok. Miért mustra? Mert annyi minden történik az év folyamán. Szeretnének mindebből bemutatni egy csokorra valót."


Bajban a kultúra?

Éppen összeomlik vagy újjáépül a kultúra? A szakemberek sem értettek egyet ebben a Papírkutyában hétfő este megrendezett beszélgetésen. 

VEHÍR.HU 2023. február 7. 11:51  Schöngrundtner Tamás cikke


"Tizenhatodrészt lókúti származású a hegyesdi asszony, aki juhászkodó elei nyomát keresi, a családi legendárium szerint egyik felmenője Kossuth gyermekeire vigyázott. Hozzá hasonlóan családfakutatásba kezdők érkeztek, még Amerikából is, rokoni szálakat felfejtve Lókútra, a Bakonyi Svábok Kerekasztala Hazaváró Napjára."


"A Mi kenyerünk elnevezésű kétnapos rendezvényt augusztus 19-én és 20-án tartják meg Lókúton."

Vendégünk volt a Kossuth Rádió "A hely" című műsora:


"Verseny Lókúton - Babakocsival futottak a Bakonyban

Az ország egyik legszebb futókörén futhattak a RossbRUNn Ultrafutó Verseny résztvevői a hétvégén Lókúton, a Papod-hegyet is érintő távokon."


"Hagyományainkra új, kulturális hutát építenek a lókútiak, programjuk neve: Újhuta. A múltra utal és arra a folyamatra, amikor a hutában a hozzávalók üveggé olvadnak össze."
Őrsi Ágnes / Veol 2022.05.31. 


"A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben indult pajtaprogramjának elsőévi tapasztalatait Sümeginé Hegyi Ilona Lókút, és Márvány Péter Kapolcs polgármestere ismertette."


A Bakony-Balaton térség 14 kisebb települése összesen közel 76 millió forint támogatásban részesül 2022-ben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program által életre hívott Pajta Program keretében. A támogatás legfontosabb célja, hogy a kistelepüléseken élők közösségeit a számukra valóban fontos kulturális eseményekkel erősítse, ráadásul úgy, hogy a kulturális rendezvényekért még utazni se kelljen.

2022. március 25. 3:59   Hajas Bálint cikke


"Egy falunak, ha nem akar alvó településsé válni, tisztában kell lennie hagyományának értékeivel, azokat újra és újra fel kell fedeznie, fel kell iránta ébresztenie a vágyat az új lakókban, céljaival, és az azokba épülő programjaival közvetítenie kell a lakópark és egy élő faluközösség közti minőségi különbséget. Mindezt végig gondolva jutottunk arra, hogy az EKF Pajta Program célkitűzése olyan lehetőség, amivel ez a kis zsákfalu meg tud nyílni és be tudja mutatni mindazokat a természeti, ipartörténeti, sajátos hagyományaiban rejlő értékeit, amik eddig rejtve maradtak, ugyanakkor építő hatással lennének közösségünkre, beindítanának belső folyamatokat, külső kapcsolatokat. A Pajta Program inspirál minket arra, hogy ne sablonokban gondolkodjunk, hanem új, kreatív módon közelítsünk hagyományainkhoz, nem fogyasztói, hanem interaktivitást igénylő programokat tervezzünk."


"Tudtam én, hogy ez egy csodafalu..., nekem szerelem volt első látásra."

Diósi István


"Szombatonként kinyílik a varázskapu Lókúton és belép rajta a falu apraja-nagyja.... Jó azokkal közösséget alkotni, akiknek a szíve hasonlóan dobban.."

P. Rácz Ilda


"A mai napot köszönöm, töltődtem. Most este pedig a Bem utcai ház udvarán tevékenykedve voltam akaratlanul fültanúja egy szívmelengető trécsálásnak. A kisbolt előtti hirdetőnél először kettő, majd egyre több helyi asszonyság és uraság nézegette a programokat. Közben elmesélték a mai nap programjait, főzést. Recepteket cseréltek, régen miket főztek, ki hogy készíti a káposztát. Régi történeteket emlegettek fel. Dicsérték a 20-ai programokat is. Szóba került az asszonykórus is. Trécsáltak. Úgy éreztem magam, mint a 80-as években gyermekkoromban nagyszüleimnél faluhelyen. Öröm volt hallgatni.Gondolom ez is célja ennek a sokszínű programszövésnek"

Selmeczi Márti


Érdekes, tartalmas lehetőségek Lókúton