Malacunk lesz

2023.02.11

Amikor DÉDI KONYHÁJÁRÓL beszélünk, valahogy alapból dédmama jut eszünkbe, pedig ott voltak mellettük a dédpapák is akiken szintén nagyon sok múlott az ennivaló előteremtésében, előkészítésében.
Ma a legtöbben már henteshez is ritkán járnak. Hentes alatt itt nem a boltok húspultját értem, hanem valódi hentesboltot, ahol frissen darabolják a húst, a boltot pedig belengi a kampókon lógó  kolbászok és sonkák, no meg a frissen sültek illata.

Pedig a husi nem dobozban terem. Egyre többen értjük meg, hogy a magunk számára előállított e-mentes élelem mennyire fontos. De mint sok minden, ez sem úgy megy, hogy eldöntjük, és másnaptól csináljuk. Olyan technológiák ezek, melyek hosszú időn át alakultak ki, egy-egy családban generációról generációra hagyományozódtak. Nem, nem csak a receptekre gondolok. Mert itt van például a rendfán, vagy hachstockon, a perzselni, vagy forrázni is kérdése...

És persze ez egyben egy ELFELEDETT MESTERSÉG is, a BÖLLÉR fontos szereplője a disznóvágásnak. Pontosan tudja, hol kell a sonkát kikerekíteni, a szalonnát formásra darabolni...

Aki szeretne mindebben részt venni, tanulni, közben a disznóvágás hangulatát felidézni, ízeit kóstolni, szombaton megteheti.

HELYSZÍN: Bem utca 88./ majd az önkormányzat udvara
KEZDÉS: reggel 6 órakor

Böllér: Bárkányi Miki /Castro/

Megjelenés: csakis "játszós" ruhában, hiszen mindenkinek jut valamilyen feladat.

Kérjük, aki tud, egy kis süteménnyel, savanyúsággal, jóféle pálinkával járuljon hozzá a közöshöz!

A helyi termelőtől vásárolt disznót idén is a  Rossbrunn Kulturális Alapítványnak köszönhetjük.