Helytörténet

Ments meg egy történetet!

online program

Online programunkba bárki bekapcsolódhat

ujhuta.lokut@gmail.com

helytörténeti klubunkba pedig várjuk az új tagok jelentkezését is!

Helytörténeti Klub

2 hetente ismétlődő


Online programunk:

Ments meg egy történetet!

szóban élő történelem 


A világ régmúlt eseményeit a történetírás mellett a szóban továbbadott történetek is megörökítik. Ez utóbbi legalább olyan fontos forrása a történelem feldolgozásának, mint a krónikások által lejegyzett írásbeli, vagy a régészek által feltárt tárgyi dokumentumok. Ez mondja el számunkra, hogyan élt meg egy adott eseményt az EMBER. Ezek azok a történetek, melyeket a felnőttek mesélnek egy-egy családi összejövetelen, vagy éppen nem szívesen emlegetnek, akkor is csak halkan, visszafogottan beszélnek róla. De ezek a történetek a mieink. A mi felmenőinkkel történtek, és a mi életünkre is hatással vannak. A mi saját, lokális történelmünk részei.

Közös emlékezésre hívunk most mindenkit. 
A beérkezett írásokat közös emlékezetünk részeként közzétesszük.

Várjuk a történeteket!
Köszönjük, ha segítesz megmenteni egy történetet!

Rette eine Geschichte!

Mündlich lebende Geschichte 


Die schon vergangene Geschehnisse der Welt werden sowohl durch die Historiographie als auch durch mündlich weitergebende Erzählungen verewigt. Letztere ist mindestens so wichtige Quelle für die Verarbeitung der Geschichte, wie die von den Chronisten niedergeschriebene schriftliche, oder von den Archäologen offenbarte sachlichen Dokumenten. Diese informieren uns darüber, wie das MENSCH einige Geschehen erlebt hat. Diese sind solche Geschichten, die an einigen familiären Zusammenkünften von den Erwachsenen erzählt werden. Oder solche, die nicht gerne erwähnt werden, wenn ja, dann nur still und abgedrosselt. Aber auch diese Geschichten gehören zu uns. Diese passierten mit unseren Vorfahren, und sprechen unsere Leben an. Diese bilden ein Teil unserer selben lokalen Geschichte. 

Wir invitieren jetzt alle auf eine gemeinsame Erinnerung. Die eingehenden Schreiben publizieren wir als Teil des kollektiven Gedächtnisses.

Wir warten die Geschichten!
Wir bedanken uns, wenn du hilfst, eine Geschichte zu retten!

ujhuta.lokut@gmail.com

Köszönjük a fordítást / Danke für die Übersetzung, Győrffy Karina! 


Molnár Petra a Lovassy László Gimnázium német nemzetiségi tagozatára járt. Záródolgozatát saját családja történetéből írta. Ükszüleit telepítették ki Lókútról. Dédmamája ekkor már férjével Zircen élt, így a család ezen ága itt maradhatott. Ismerjék meg Petra kutatásait:


Büszkék vagyunk egyik egyetemista lányunkra, aki csoporttársaival belevágott egy lókúti projektbe.

Megkezdték régi képek begyűjtését, szkennelését, adatainak feldolgozását. Mondanám, hogy szép lassan ( de már 200 felett jár a feldolgozott képek száma) összegyűlik egy olyan fotógyűjtemény, melyet a tervek szerint online felteszünk kereshető formában.
Köszönöm nekik a munkát!

Anikó bemutatót is tartott az eddigi gyűjteményből. A képnézegetős délutánon elhatároztuk, hogy többször is tartunk ilyen beszélgetős vetítést, mert jó volt felidézni egy-egy hajdani pillanatot.

Kutatnám a családom...

A képen középen Nagy Anna, akinek szülei Lókútról mentek ki Amerikába, ő ott született, majd visszatért Lókútra, családot alapított. Ő amerikai és magyar állampolgárként élt. Unokája, Mária őrzi a képét. 

Az ilyen rejtélyes és izgalmas történetek miatt lehet beleszeretni a családtörténet kutatásba. Ehhez nyújtunk segítséget alkalmanként. Segítjük, biztatjuk egymást és megosztjuk a felfedezés örömét. Közben pedig, mint millió darabos puzzle-t kirakjuk a lókúti családok történetét.