en-PAJTA 2022

09/11/2022

2021-ben azzal a szándékkal indultunk az EKF Pajta Program pályázatán, hogy segítségével olyan programsorozatokat tudjunk megvalósítani, amikből mindenki találhat kedvére valót, amik a falu közösségépítését szolgálják, otthonossá teszik településünket. Az elmúlt évben volt babaszínház a legkisebbeknek, tábortűz melletti beszélgetés, magyar és német táncház, bál, képmutogató színház, bábos pásztorjáték, előadás a lókútiak csapatával, In Nochpa Shoft programunkban elfeledett mesterségekkel ismerkedtünk, készítettünk játékokat és természetes díszeket CsutkaIldával, főztünk és sütöttünk régi ízeket Tenk Maricával. A programnak köszönhetően elkezdtük komfortossá tenni Közösségi Színterünket és berendeztük közösségi konyhánkat. És ami talán a legfontosabb eredmény, önkéntesek megszervezték a torna délutánokat, német nyelvművelő klubot, régi fotók gyűjtését, feldolgozását.

Idén januárban megnyertük a tovább folytatásra a lehetőséget. Az eddig megkedvelt alkalmi programok, vagy sorozatok mellett újakat is indítunk.

Folytatjuk Tekintetük tükrében címmel megkezdett fotógyűjteményünk gyűjtését, feldolgozását.  

Lesznek Babaszínházi alkalmak (3 éves korig)

Pajta Színházunk újabb bemutatóra készül Boka Gáborral.

In Nochpa Shoft programunk már megszeretett részeit folytatjuk, sőt új elemmel bővül. 

Elfeledett mesterségek sorozatunkban legközelebb ingyenes kosárfonó képzést indítunk felnőtteknek. 

Dédi konyhájában továbbra is tanítja a régi recepteket Tenk Marica.

A legkisebbek számára Pike-poka-hai címmel Horváth Tünde tart majd játszós, mesélős, német mondókázós alkalmakat. Ide az óvodás korúakat várjuk.

"A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni?"
Boka Gáborral ismét tervezünk közös előadást, de mellette kéthetente szerda esténként várjuk azokat is, akik csak közös játékkal szeretnék levezetni a napközbeni fáradtságot.

Vo Sokst
Szó szerint annyit tesz: "Mit mondasz?", vagy ahogy egyik munkatársunk naprakésszé tette a kifejezést: "Mizu?"  A lókúti találkozásoknál gyakran elhangzott ez a kérdés, ezért  lesz ez a címe annak a sorozatnak, aminek keretében kisinterjúkat fogunk készíteni. Megkérdezünk majd tősgyökeres, idős lókútit hajdani dolgokról, friss betelepülőt arról, miért éppen Lókút...
Együtt megtanuljuk a szerkesztést, felvételt, vágást, jó, értékes és érdekes tartalommal megtölteni a netet. YouTube csatornánkon egy videós évkönyvet készítünk. A foglalkozások (esetenként megbeszélve) péntek délután, szombaton lesznek.

"minden-KI-állítás"
Annyi érték halmozódik fel egy ilyen kis faluban is. Ne hagyjuk, hogy ezek rejtve maradjanak! Ez a kiállítás sorozat lókútiaktól szól nem csak lókútiaknak. Hiszen vannak akik egy-egy dolgot nagyon magas szinten művelnek. Természetfotózás, helytörténetkutatás, geológia, kézimunka, gombák ismerete... És még ki tudja mi minden bemutatnivaló vár ránk.

Kutatnám a családom
Közösségi Színterünkben ingyenes ADT kutatási lehetőséget és oktatást kínálunk péntekenként mindenkinek, aki már kutatja családja, települése történetét, illetve most szeretne megismerkedni ennek lehetőségeivel. 

Közösségi Színterünk lassan megtelik programokkal:

HETI BEOSZTÁS (áprilistól):
HÉTFŐ: Kellő számú jelentkező esetén Fehérvári Zita 5 alkalmas jógaoktatást vállal
KEDD: torna klub
SZERDA: Játék Boka Gáborral
CSÜTÖRTÖK: német nyelvművelő klub Schaffhauser Fanz- cal
PÉNTEK: torna klub, családtörténet-kutatás, társasjáték
Kéthetente szombaton: In Nochpa Shoft 

Könyvtár nyitva: csütörtökön, pénteken, valamint szombaton az In Nochpa Shoft alatt.