en-In Nochpa Shoft 

27/01/2022

Malacunk lesz

Az Elfeledett mesterségek sorozatban a böllér feladatával ismerkedünk, Dédi konyhájában pedig a disznóvágás ételsorának elkészítését tanuljuk közösen tapasztalt lókútiak vezetésével.
Ha még soha nem jártál disznóvágáson-azért,

ha jártál, és fel szeretnéd idézni-azért.

Nem csak azért, hogy a gyerekeink ne higgyék azt, hogy a husi az a boltok polcain terem, hanem azért is,
- hogy megmutassuk nekik a régi disznóölések szokásait, hogy végig követhessük egy már-már elfeledett mesterség, a böllér munkáját,
- hogy mindnyájan részt vegyünk benne
- na és persze, hogy mindnyájan megkóstolhassuk az igazi disznótor ízeit, mert a frissen vágottból készült étel semmihez sem fogható.

Feladat pedig lesz bőven. Ahogy nagymamáéknál szokták, jut nagytól az egészen kicsiig.

Szükségünk lesz erős férfikezekre a hajnali vágáshoz, sátorállításhoz, míg mások hagymát, zöldséget hámoznak, darálnak, kevernek, gyúrnak, sütnek, kínálnak...

És mit eszünk?

Reggeli: sült máj

Ebéd: orja leves gazdagon

Uzsonna: hurka, kolbász, töpörtyű sültkrumplival
forraltbor, tea

Lókútiaknak mindez ingyenes (ételjegyeket bedobjuk a háztartásokba), meghívott vendégek, barátok támogatói jegyet vásárolhatnak.

Kérjük, hogy egy kis süteményt, savanyúságot, esetleg jó kis pálinkát hozzatok magatokkal!


Ha még soha nem jártál disznóvágáson-azért,

ha jártál, és fel szeretnéd idézni-azért.