In Nochpa Shoft 2022.

Mikor címet kerestem új programsorozatunknak, megkérdeztem "kasl" Schmidla Mári nénit, hogy mondták régen, ha együtt mulattak, bandáztak kicsit. Oh lányom, mi nem bandáztunk, mert mindig dolgoztunk. - majd hozzátette - de várj csak, "in nochpa shoft", így mondtuk, ha átszaladtunk egy kicsit a szomszédhoz "trécsálni".
Egy kis laza együttlét, beszélgetés, felemlegetése régi dolgoknak, történéseknek. Miközben a felnőttek beszélgettek, a gyerekek pedig játszottak és félfüllel hallgatták a felnőttek beszélgetését.

Ilyesmi szomszédolós sorozatot indítunk most Lókúton. A programban mindig lesz egy elfeledett "mesterség", dédi konyhája és persze régenvolt játékok, időnként egy-egy meglepetés előadással. Aztán a program végén megesszük amit kifőztünk.

A program családbarát, de nem csak családosoknak ajánljuk.

Ezt a programot már biztos, hogy folytatni fogjuk. Az emberek most kezdenek ráérezni az ízére. Az egyes alkalmak végén beszélgetések alakulnak ki, ötletek kerülnek elő. Lesznek új tevékenységek (kosárfonás, gyékényezés, varrás...) az Elfeledett Mesterségekben, és visszatérők, mint például a kaszakör (idén nem volt túl szerencsés hozzá az időjárás).


ELFELEDETT MESTERSÉGEK

Kalapáltál, fentél már kaszát?
Tudod mire való a vonókés?
Fa, csuhé, szalma, gyékény, vessző...
Régi technikák, kézműves fortélyok.

Játék kicsiknek és nagyobbaknak meglepetésekkel 

A lókúti sváb konyha receptjei 

2021.09.25. A konyhánk még nem készült el teljesen, de már oda költöztettük Dédi Konyháját. Tenkné Marica valami fergeteges klotzkit főzött nekünk. Mint eddig mindig, most is lassan gyülekeztünk. Marica mondta is, hogy talán sok is lesz az étel, ki fogja mindezt megenni. Aztán egyre többen ülték körül az asztalt Ilda körül. A kisebbek pillangót, a nagyobbak csigabigát készítettek, közben pedig megtudhattuk, hogy amit most játszva megtanulunk, az olyan technika amivel edényalátétet, táskát is készíthetünk. A kálvárián pedig a vonószékkel ismerkedtek Zalánék, illetve Erika nosztalgiázott, hiszen ők gyerekkorában még használták a hanzlpangot.

Ebédnél Lili elpityeredett, mikor nagymamája haza akarta vinni ebédelni, mert ő velünk akart még maradni. Végül körbe ültük az asztalt és jóízűen befaltuk a klotzkit. Mit befaltuk, még a lábost is kikapartuk! 
Legközelebb ti is legyetek a vendégeink!  (2021.10.02.10- kor találkozunk) 

2021.09.11. Kis képes összefoglaló a mai napról. Volt aki az elejétől ott volt, és lelkesen készítette a babákat, más később csatlakozott, és olyan is, aki még ebéd után is készített. Ilda pedig mesélt nekünk egykori gyerekekről, akik a dolgozó felnőttek körül mindenböl játékot álmodtak maguknak.

Jelentem, jó idő lesz, mert a bableves és a smarni mind egy szálig elfogyott.

Legközelebb 25- én találkozunk. Akkor csuhé állatkákat készíthetünk, és a vonószék használatával ismerkedhetünk.


2021.07.31. Bár a szárazság nem túl kedvező egy kaszaköri foglalkozás megtartására, azért vannak olyan előmunkálatok, amiket ilyenkor is el lehet sajátítani. Kaszát jól kikalapálni, megfenni - ez is egy olyan tevékenység, mely nagyapáink számára természetes volt, ma már viszont tanulnunk kell.
A gyerekekhez a Veres 1 Meseszínház érkezett. Dédi konyhájában pedig, kihasználva a jó időt, tócsi sült.

Legközelebb szeptember 11- én találkozunk. Akkor a csutka babák titkait fogjuk megismerni.